ARKIV

Rakt igenom går vår väg
En kärlekshistoria i brev 1943–1944.

På ett ungdomsläger i norra Roslagen träffar sommaren 1943 folkskolläraren Erhard Wikfeldt, Gimo, församlingssystern Inga Waldén från Stockholm. Båda är över 30 år och deltar som ledare. Samma dag som kursen avslutas bestämmer sig Erhard för att skriva ett brev. Det blir upptakten till en intensiv brevväxling som 165 brev och tio månader senare kulminerar med att de gifter sig.
 Med engagemanget i respektive yrken, trosvissheten och ivern att planera för en gemensam framtid ger dessa brev inte bara full insyn i hur två själar möts och bryts mot varandra utan likaså en rad levande närbilder av den kristid som råder. Inga skildrar den hopplöshet och misär hon möter i arbetet inom Sociala Missionen i Stockholm och Erhard kryper alldeles inpå den fagra gröna ö han som inkallad tvingas fylla med taggtrådshinder och spränghandgranater.
 Allt andas samma kompromisslöshet som Ingas motto, tillika tokens titel, och för alla tvivlare bevisas här om inte Guds, så åtminstone Den Stora Kärlekens existens – om det nu är någon skillnad.


LaGun Tomtebogatan 53, 113 38 Stockholm, 08-30 92 46 e-post: info@lagunforlag.se